Talkative en Jorien Saelens

Jorien Saelens behaalde haar Master in de Nederlandse en Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Gent, waar ze in 2014 afstudeerde met de grootste onderscheiding. Al tijdens die opleiding bleek haar enthousiasme voor taalverwerving uit een lesopdracht in de bacheloropleiding en haar lessen Engels tijdens de zomerkampen van Roeland Taalvakanties in Cottesmore, Engeland. 

Bij de Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie bij Universiteit Gent werkte Jorien als onderzoeks- en praktijkassistent, waarbij taalvaardigheid, academische linguïstische vaardigheden en zakelijke communicatie centraal stonden. Hieruit volgde de publicatie “A corpus-based analysis of V2 variation in West Flemish and French Flemish dialects” en verschillende conferentiepresentaties, waaronder aan de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika in januari 2016. 

In april 2016 richtte Jorien haar eigen zaak 'Talkative, Language Matters' op, waarin ze zich uitleeft met vertalingen, proofreading en voornamelijk op maat gemaakte taaltraining. Zo gaf ze onder meer les bij een reeks van bedrijven, waaronder Honda, Denys, PILZ, Syntra, CODA-CERVA en Actiris. Om nog meer bij te leren over ondernemerschap en taalvaardigheid doceren, trok ze in 2017 naar Manchester binnen het programma “Erasmus voor Jonge Ondernemers”. 

Daarnaast is Jorien verbonden aan het Gentse Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT) als docent Nederlands-Engels. Ze doceert er praktische taalvaardigheden in beide talen, zakelijke modules en verschillende academische vaardigheden aan doctoraatsstudenten, zoals presentatie- en schrijfvaardigheden. Tijdens de zomer van 2018 doceerde ze het traject Zakelijk Vertalen van de Zomercursus – taal, beroep en cultuur, een samenwerking tussen de Nederlandse Taalunie en het UCT, waar bachelor- en masterstudenten Nederlands uit alle hoeken van de wereld hun professionele taalvaardigheid komen bijschaven. 

In het nieuwe project MuziTaal combineert Jorien haar liefde voor taal met een andere gepassioneerde invalshoek: muziek, wat blijkt uit haar jarenlange engagement in het koor Vox Mago. Samen met Patrick Debrabandere wil ze de overtuiging dat taal leren in combinatie met andere stimuli, zoals zingen, musiceren en de Gentse cultuur opsnuiven nog meer te bieden heeft, delen met anderen in een alomvattend taalbad boordevol muziek en cultuur in het uitnodigende kader van de stad Gent. 

Afbeelding verwijderd.